Politik

Kan USA:s geriatriska demokrater ge republikanerna en match i årets kongressval?

Demokraternas minoritetsledare i representanthuset heter Nancy Pelosi är 78 år och partiets förmodade presidentkandidat inför 2020 års presidentval är 75-årige Joe Biden, och Nancy Pelosis nummer två är den ynglingen Steny Hoyer som är 79. Och den inflytelserika demokratiska senatorn Dianne Feinstein från Kalifornien är fyllda 85 och har inga som helst planer på att låta pensionera sig.

Nu får partiet givetvis ha vilka politiker de vill, men eftersom ungdomen inte röstar i USA, i alla fall inte på demokraterna, så vore det kanske ide att avpollettera trotjänarna och släppa in litet yngre kandidater.

Och här har vi två politiker som förtjänar uppmärksamhet. Den första är den blott 28-åriga Alexandria Ocasio-Cortez som till allas häpnad slog ut demokraternas nummer tre i kongressen. Och den andra är demokraternas kandidat till senaten i Texas, den 45-årige Beto O’Rourke

Nu kommer Beto O’Rourke knappast att kunna besegra Ted Cruz, en av republikanernas allra mest otäcka senator, men han har lyckats samla in över tio miljoner dollar, vilket är betydligt mer än Cruz.

Om USA ska kunna ta sig ut ur dagens katastrofala politiska situation så måste yngre väljare helt sonika slänga ut de gamla trotjänarna och föryngra partiet. Och eftersom Trump sitter säkert fram till januari 2025, så finns det ännu tid för partiet att föra fram en ny politik och nya politiker.

Och som Economist skriver så har republikanerna idag ett inbyggt försprång på flera miljoner röster före demokraterna.