Politik

De 261 opolitiska tjänstemännen får Carl Bildt att gå i taket.

Rosenbad, Stockholm

Carl Bildt går till angrepp mot de 261 opolitiska tjänstemän som varnar för hur Regeringskansliets arbete skulle politiseras om SD genom en allians med M skulle släppas in i finrummet. Precis som har skett i USA med Trumps anhängare.

Den tidigare diplomaten och S-utrikesministern Jan Eliasson går nu ut på Twitter och försvarar de 261 opolitiska tjänstemännen på regeringskansliet som genom ett brev uppfattas ta avstånd från en kommande regering med ett eventuellt stöd av SD.

De berörs direkt av styrkan i denna grund”, skriver Eliasson.

Den tidigare M-ledaren och utrikesministern Carl Bildt är en av personerna som gått hårt åt i kritiken mot de 261 anställda tjänstemännen på regeringskansliet som undertecknade ett brev till högsta chefen, i vilket de ställer de frågan om arbetsgivaren kan ”garantera” att nästa regering och regeringsunderlag inte kommer att ”urholka Regeringskansliets värdegrund”. Enligt DN:s uppgiftslämnare är det framför allt hur Sverigedemokraterna skulle kunna påverka värdegrunden som de opolitiska tjänstemännen oroar sig för.

Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut“, har Bildt bland annat skrivit på Twitter med anledning av brevet.

Nu går Jan Eliasson, tidigare diplomat och utrikesminister i Göran Perssons regering, ut och efterlyser ett sänkt tonläge i debatten – och försvarar de anställda.

De berörs direkt av styrkan i denna grund. Känner många av dem som skickliga och lojala olika regeringar. De bör få känna trygghet i sin yrkesroll”, skriver han på Twitter.

Carl Bildt svarade honom då snabbt:

Men nu var det ju inte riktigt det som de skrev, utan mer en varning för en annorlunda regering. Och därmed ifrågasatte de faktiskt sin yrkesroll. Påtagligt allvarligt“, skriver han.

Bildt har helt fel eftersom den “annorlunda regering” som står för dörren, precis som i Washington inte är förenligt med demokratin.

Det är en sak att vilja regera, det är en annan sak att släppa in ett odemokratiskt parti. Vi bör lära oss från Trump och Weimarrepubliken.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/jan-eliasson-forsvarar-uppropet-fran-tjanstemannen

One thought on “De 261 opolitiska tjänstemännen får Carl Bildt att gå i taket.

  1. Bosse

    Vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Som läget är nu blockerar “SD-frågan” allt politiskt arbete på nationell nivå i Sverige. Ute i kommunerna är inte läget lika låst. Där har de mer etablerade partierna lärt sig att leva med SD:arna och deras nycker. Jag är ingen SD-vän men har svårt att se hur riksdagspartierna i det långa loppet ska kunna undvika all kontakt med SD. SD lever också till stor del på de andras avståndstagande. Det cementerar deras martyrroll, en roll som jag tror att de trivs alldeles förträffligt i, och risken är överhängande att de kommer att öka i popularitet så länge som avståndstagandet pågår. Säkraste sättet att få ner SD på jorden skulle vara att plocka in dem i en regering och ge dem någon statsrådspost. Då är jag helt säker på att de snabbt skulle tappa ordentligt i popularitet men så länge övriga partier spelar spelet på SD:s villkor så känner de sig som kungar när de bara genom att finnas kan blockera det svenska regeringsbildandet.

Comments are closed.