Politik

Artificiell Intelligens, vad kan den göra idag?

AI håller snabbt på att introduceras i samhället utan reglering. AI befinner sig fortfarande i sin linda men är ändå mogen nog för att kunna göra nytta såväl som skada. Som ansiktsigenkänning och maskininlärning.

AI kan t.ex analysera röntgenbilder och Identifiera pneumonia och kan på det viset förstärka ett läkarteam utan att för den skull helt kunna ersätta mänskliga läkare. StanforduniversitetetscCheXNet: Radiologist-Level Pneumonia Detection on Chest X-Rays with Deep Learning är ett bra exempel på vad som idag är möjligt inom sjukvården.

Liksom följande från den svenska sjukvården:
Ny metod för att upptäcka muncancer testas i Dalarna Speciellt för forskningsprojektet är att man använder artificiell intelligens (AI) för att få fram provresultaten.

– Vi kommer att förse en dator med material för att den ska lära sig att identifiera cancerceller, säger Kristina Edman och fortsätter:

– Metoden testas redan vid screening av livmoderhalscancer och där har den varit framgångsrik.

Idag kan vem som helst lära sig AI på nätet och man väntar sig allmänt att s.k. neuronnät i form av s.k. generative adversarial network (GAN), kommer att påverka USA-valet genom att göra det möjligt för så gott vem som helst att lägga ut förfalskade videon av politiker som är mycket svåra att skilja från autentiska videon och där politikern säger gräsliga saker.

Men GAN kan också användas för att skapa digitala bilder inom sjukvården och för att skapa digitala versioner av fotomodeller.

IBMs forskningsavdelning har lagt ut den här mycket intressanta GAN-demon på nätet

Men först ut på plan är ansiktsigenkänning som tillsammans med de kommande mobile 5G Nätverken snart kommer att finnas överallt, i affärer, på flygplatser och på tågen, hos polisen och i alla mobiler.

Sen har vi förarlösa bilar som visserligen ännu inte är här och som de flesta bilföretag nu inser kommer att ta decennier innan de blir allmänt användbara. Men AI är här och speciellt Kina och USA satsar nu stenhårt på den nya teknologin.

Så AI, trots att det kommer att ta längre än de flesta hade trott, är på väg in i samhället redan nu.

Och för oss människor så kommer vi att möta AI mobilen, vilket är varför 5G-nätet kommer att bli så viktigt.

Och trots att AI kommer att effektivisera samhället så kommer det samtidigt att slå ut vissa jobbkategorier.
Men så har det alltid varit.

Mer om AI inom den svenska sjukvården:
Nyfiken på artificiell intelligens: Så kan AI lösa våra hälsoproblem

6 thoughts on “Artificiell Intelligens, vad kan den göra idag?

 1. Bosse

  Kul att du återuppväcker din blogg 🙂

  Själv sitter jag och läser en artikel om utforskandet av diverse exoplaneter och hur vetenskapsmän och astronomer letar efter sådana där det finns möjlighet till liv och kanske då även intelligent liv. De letar efter planeter som liknar vår egen där chanserna till biologiskt liv anses vara störst. Tja kanske är det så men frågan är om inte människan är alltför begränsad i sitt tänkande? Varför det? Jag återkommer till det lite längre ner.

  Först lite grann om AI som redan nu kan användas till en hel del men fortfarande bara är ett embryo till vad som möjligen kan komma. Kommer vi en dag att kunna producera medvetna maskiner som alltså tänker själva, som blir “varelser” och inte bara riktigt avancerade räknemaskiner som fallet fortfarande är idag? Ja även om jag tror att det fortfarande är väldigt lång väg dit så är det i varje fall inte omöjligt. Man vad händer den dagen vi knäcker koden för hur medvetandet uppstår och de maskiner/robotar vi konstruerar beslutar sig för att göra uppror och ta över världen? Tja då är vi nog riktigt illa ute. Rebelliska robotar som tänker självständigt och kanske har miljoner gånger större beräkningsförmåga än en människa är något vi skulle få svårt att hantera. Robotar som kanske kopierar sig själva till tusentals kopior skulle bli för mycket för oss att klara av. Ännu så länge låter det som en saga men vem vet vad som kommer i framtiden. I serien mänsklighetens sista dagar klassas t.ex. hotet från maskinerna som det näst största hotet mot mänskligheten, bara en sån sak 🙂
  https://urplay.se/program/162208-mansklighetens-sista-dagar-maskinerna-tar-over

  Nåväl jag återvänder till min tes om att människan kanske är för begränsad i sitt tänkande när det kommer till vårt sökande efter utomjordiskt (intelligent)liv. Låt säga att några biologiska människoliknande varelser någonstans ligger, eller har legat, kanske miljontals år före oss i utvecklingen. de kanske redan har utvecklat allt det här vi själva ser i en eventuellt avlägsen framtid. konsekvensen måste du bli att det kanske redan existerar maskin- och robotvärldar. När deras biologiska konstruktörer redan för länge sedan gått under lever maskinerna kvar. De kanske varken behöver en sol eller en planet. De tillverkar sin egen sol med hjälp av avancerad fusionskraft ombord på jättelika rymdskepp som fritt driver omkring i universum. Sånt liv letar vi ju uppenbarligen inte efter. Sagor och fria fantasier? Ja självklart ännu så länge, men vem vet vad som finns därute 😀

  1. Lennart Post author

   Bosse, och tack för din högintressanta kommentar! Jo jag hade tänkt återuppta bloggen och då mest fokusera på AI och liknande teknologier. Mer följer i helgen.

 2. Charmkvarken~~

  Välkommen tillbaka, Lennart!
  Sagor? Som sagoförfattare då? Ett bra sätt att ge utlopp för sin kreativitet.

  Klokt att begränsa sig till ett fåtal områden. Jag har försökt hänga med utvecklingen inom ett stort antal områden. Mer som en hobby. 2013 gick det bra, men nu är det kört. Det jag visste i november är redan föråldrat. Utvecklingen accelererar och förgrenar sig exponentiellt. Det vi nu ser är en konvergens – olika delområden löper samman och något nytt, oväntat uppstår.

  Ansiktsigenkänning? Hm… det blir slutet för jultomten. Pappan går på julafton ut till Friggeboden för att sätta på sig tomtemasken han köpte före jul och bära in säcken med julklappar, men blir inte insläppt genom AI-dörren, som rapporterar till polisen att ansiktet till 99% är identiskt med den okände person som veckan före jul rånade banken.

 3. Lennart Post author

  Efter att bloggen har legat i träda i över ett år så kommer jag nu att försöka återuppta bloggandet, med fokus på AI, Blockchain och sagor. Om någon har åsikter om de nya inläggen så säg gärna till i en kommentar.

Comments are closed.