Politik

Palmemordet, Skandiamannen, och Olof Palmes underliga uppträdande på mordkvällen

Som vi alla vet så gick Olof och Lisbet Palme ut på mordkvällen den 28 februari 1986 för att gå på biografen Grand och se Bröderna Mozart. Och mot all logik bestämde sig Palme för att inte begära livvaktsskydd under utflykten.

Så här ofta hade Palme livvakter med sig under februari månad

Men bara några timmar före sin död så hade han uttryckt sig såhär under en intervju i hemmet i Gamla stan.

Sista intervjun med Olof Palme. Stark våg av Ingvar Ygeman, före detta chefredaktör på tidningen Statsanställd, Lumio förlag

Det som fastnat i mitt minne är fotografen Johns kommentar när han ska ta några bilder av Olof Palme. Olof ställer sig vid fönstret varvid John kommenterade detta med:

– Är det här kanske lite farligt?

Palme flyttar sig in i rummet.

– Ingen vet vad som finns därute, svarade Palme.

Vad Palme menade får vi aldrig veta.

Detta blev de sista bilderna som togs av statsministern.


Med tanke på det Palmehat som grasserade i Sverige speciellt före Palmes planerade resa till Sovjet i april 1986, är det märkligt att Palme inte begärde ut de två – och kanske fler – livvakter han hade rätt till för biobesöket. Området kring biografen Grand kunde knappast beskrivas som fredligt eller lugnt. Det hemvist till spelklubbar, sexarbetare- knarkare, mfl. Palme kunde lätt bli antastad av någon överförfriskad Palmehatare och få det riktigt besvärligt.

Två-tre livvakter som tyst följde statsministern i spåret var en billig livförsäkring som en statsminister inte borde ha möjligheten att vägra.

Palmes Sovjet-resa kan också ha varit det som fick Palmehatet att rinna över för Skandiamannen.

Med dagens maskininlärning kan vi lätt köra modeller som kan visa om risken för attentat ökar eller minskar. Sådan teknologi fanns inte på den tiden, men vad vi kan säga är att det var synnerligen oförsiktigt av Palme att inte ha med sig livvakter bara några veckor före Sovjetresan.