Politik

Dubbelmordet i Linköping 2004, hade det kunnat lösas med traditionella metoder?

Dubbelmordet i Linköping 2004 inträffade strax efter 07.50 tisdagen den 19 oktober 2004. Två personer, en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna, höggs ihjäl med en balisongkniv. För mer detaljer se https://sv.wikipedia.org/wiki/Dubbelmordet_i_Link%C3%B6ping

Polisen visste från vittnen att mördaren var omkring 20 år gammal men hade inga direkta spår efter honom. Han dök plötsligt upp tidigt på morgonen och försvann sen lika plötsligt. Efter några års letande stod det klart att polisen skulle behöva en stor portion tur för att hitta honom.

Var han bosatt i Linköping, var han kanske student?

Den enda metod man hade för att hitta honom var att vädja till allmänheten om tips.

Man hann topsa mellan 6000 och 7000 män i Linköping och på andra platser innan man äntligen fick träff i januari år

Ett tips kom då in om en man med ett stort knivintresse. Han kallades till topsning och förhör, men han dök inte upp.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dubbelmordet_i_Link%C3%B6ping

Den 9 juni i år greps samme 37-årige man baserat på träffar i en kommersiell databas för DNA-släktforskning kombinerat med familjesökning. Till sin hjälp hade polisen den professionelle släktforskaren Peter Sjölund. En träff i databasen familytreedna.com på en amerikansk svenskättling kombinerat med släktforskning tillbaka till kring år 1800 gav tillräckligt resultat. Baserat på familjesökningen var även mannens bror inledningsvis gripen. Ett DNA-test gjordes och visade på 100% likhet mellan 37-åringen och spåren från brottsplatsen. Den anhållne 37-åringen erkände morden på båda offren senare samma dag.

Om man från början hade antaget att mördaren fanns kvar i Linköping så skulle han vara en av säg omkring 40 000 män i rätt åldersgrupp. Ett antal som man skulle kunna topsa på säga ett år. Linköping hade nämligen 2018 113 042 invånare och ett universitet med 32 000 studenter vid fyra campus.

Nu kommer förhoppningsvis de nya släktforskningsdatabaserna att göra det enormt mycket enklare att hitta brottslingar, om dom bara lämnar DNA efter sig.

2 thoughts on “Dubbelmordet i Linköping 2004, hade det kunnat lösas med traditionella metoder?

 1. BeEss

  Om du med traditionella metoder menar det som fanns före DNA-tekniken så hade nog det här fallet förblivit olöst. Däremot tror jag nog att det blivit löst även utan släktforskningsdatabasen även om det dröjt längre. Gärningsmannen var trots allt redan kallad till topsning men dök inte upp. Förr eller senare måste man väl ha återkommit till de som var kallade men inte infunnit sig. Det kan väl inte vara så enkelt att smita undan att det bara är att ge blanka den i att dyka upp. Skulle så vara fallet är det ju katastrofalt släpphänt.

  1. Lennart Post author

   BeEss, Det som intressserar mig i det här fruktansvärda fallet är att man efter 15 år fick ett tips som fakiskt pekade ut mördaen.
   Det vore onekligen intressant att veta vad det var som fick tipsaren att informera polisen så långt efter mordet.

   Men i framtiden kommer släktforkningstenologin att bli huvudmetoden att hitta mördare iom man bara har deras DNA.

Comments are closed.