Politik

Vem vinner presidentvalet i USA? Inbördeskrig om Trump förlorar valet?

White House

I sin nya USA-bok skriver Fredrik Reinfeldt att han är orolig för att Trumpsanhängare kan gå till väpnad attack mot demokrater om Trump förlorar presidentvalet.

Först litet om vilka källor är bäst för att följa valet. Nate Silvers https://fivethirtyeight.com/ använder statistik för att analysera ställningen och är det i särklass bästa källan.

Kolla också hans valpodd

Reinfeldt ställer en bra fråga i sin bok men min egen åsikt är att Trump redan har säkrat sin seger genom att bygga up en s.k. Deep State som redan så här tidigt har minskat demokraternas möjligheter att vinna presidentvalet. Bl.a. genom att ta över den amerikanska posten genom vilken alla amerikanska poströster går.

Trump är också en mästare på propaganda som helt dominerar media och speciellt sociala medier.

Men om Biden trots allt skulle vinna, vad skulle resultatet bli då?

Det är svårt att säga, men jag tror inte riktigt på något utbrett vapenvåld. Snarare på fortsatt politisk krigföring mot den nye presidenten för att göra det omöjligt för honom att regera.

Ett möjligt resultat är också att Trump vinner presidentvalet medan demokraterna vinner kongressvalen. Har demokraterna bara en majoritet i senaten och representanthuset så är det inte mycket som Trump och hans anhängare kan göra, hur tungt beväpnade de än må vara.

The Atlantic har en mycket bra artikel om hur Trumps anhängare tänker https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/09/trump-biden-transition-could-be-volatile/616054/

För en intressant artikel om Trumps förakt för sårade amerikanska soldater läs här.

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/09/trump-americans-who-died-at-war-are-losers-and-suckers/615997/

Här påminner Trump om Hitler som aldrig ville träffa sårade tyska soldater. När Hitlers tåg Amerika en gång enligt Albert Speer, som var där, råkade stanna bredvid ett tyskt tåg med svårt sårade soldater så befallde Hitler omedelbart att man skulle dra ner gardinerna.

2 thoughts on “Vem vinner presidentvalet i USA? Inbördeskrig om Trump förlorar valet?

 1. Bosse

  Såg några klipp från debatten mellan Trump och Biden. Det var en deprimerande upplevelse. Är detta gräddan av USA:s alla presumtiva presidentkandidater så är det riktigt tragiskt. Visserligen påstås amerikanerna vara stolta över att “vem som helst (med mycket kapital bakom sig) kan bli president i USA”, men frågan är om inte just det är ett av USA:s allra största problem.

  1. Lennart Post author

   Bosse, deprimerand är ett bra ord för hur USA nu snabbt glider in i en diktatur.
   USA har aldrig haft majoritetsval och nu river Trump och hans anhängare också upp själva valsystemet.
   Från och med nu kommer presidentvalen att likna presidentvalen i Ryssland, Zimbabwe, Kina eller andra totalitära regimer.

   Det här är möjligt eftersom den amerikanska författningen är uppbyggd på normer och inte på klart definierade lagar.
   En norm säger t.ex. att efter ett presidentval ska vinnaaren i presidentvalet tillträda den 20 januari. Men normen säger ingenting om vad man ska göra om den sittande presidenten vägrar att avgå. Det finns ingen lag som säger att om den sittande presidenten vägrar avgå så han avlägsnas av den eller den myndigheten och ställa inför rätta.

   Det har altid varit fritt fram för sittande presidenter att stunta i gällande normer. Precis som i Tyskland 1933. Det är bara et att ingen har kommit på tanken att bryta mot normerna.

Comments are closed.