Politik

Överlever USA Donald Trump?

Någon gång för nästa på dagen fyra långa år sen råkade jag lyssna på ett svenskt podprogram där en av deltagarna oroade sig för vad som skull hända när Trump svors in som president.

Förelåg det inte en överhängande risk för att han skulle införa enpartistyrelse?

Nej svarade en USA-expert, det är något vi inte alls behöver oroa oss för. Den amerikanska författningen är järnklädd och förhindrar presidenten från att från några sådana dumheter.

Idag vet vi att ett den amerikanska författningen vilar på normer som i sin tur vilar på tomma intet och att den amerikanske president som vill utropa sig till diktator faktiskt kan göra så så länge han har sitt parti och militären bakom sig och iscensätter sin statskupp steg för steg.

Att Trump inte nådde hela vägen fram beror mest på tillfälligheter. Men den stora insikten som vi måste lära oss från Trumps fyra år vid makten, är att författningar lätt kan kringgås eftersom dom är normer som sällan vilar på laglig grund.

Hade Trump varit 40 år yngre och slugare, mer av en Hitler än en Mussolini, så är det inte svårt att se honom lyckas.

Han kommer att få en andra chans om fyra år, men jag tvivlar på att han då kommer att lyckas. Ha hade en chans i år, det var nära att ha lyckades men republikanerna vill nu helst bli av med honom. Och inga bir så pinsamma som gårdagens män.

Kolla Timur Vermes passande film Er ist wieder da för att förstå varför.

2 thoughts on “Överlever USA Donald Trump?

 1. ~Charmkvarken~

  Dåliga förlorare är avskydda överallt, men vad sägs om en förlorare som inte ens förstår innebörden av sitt eget mantra ”You are fired”?

  Skönt att USA nu har fått en seriös, intelligent president och inte en fåfäng pajas med guldfärgat hår och ansiktet penslat med DHA, dehydroxyaceton (typ Brun utan sol). Varför har ingen sagt ifrån? Risk att få sparken?

  Hur kunde man för fyra år sedan välja en ledare för stormakten USA, en person som har gått i konkurs 6 gånger, och som politiskt vänt kappan efter vinden för att
  kryssa sig fram till makten: Demokrat – Republikan – Reformpartiet – Demokrat – Republikan – Oberoende – Republikan? Ett CV som en äkta hoppjerka.
  Trump var demokrat under 8 år, 2001 – 2009.

  På ett sätt gillar jag faktiskt Trump, som ståuppkomiker, om det inte vore för det beska minnet av alla galningar som Stalin, Hitler, asiatiska och afrikanska envåldshärskare, historiska och nuvarande, för att inte glömma gamla kungar i Europa. Personer kapabla att sätta världen i brand.

  För att skapa en fredlig värld, tror jag att i framtiden blir det nödvändigt att gentesta politiker för att hindra dem att ställa upp i nationella val. Men först behöver vi mer forskning om psykopati.

  1. Lennart Post author

   ~Charmkvarken~, tack för kommentar! Tyvärr tror jag att det finns enrät stor risk för att Trump kommer tillbgör allt de kan fr att begränsa rösträtten för afroameikaner ochks om fyr år. Han tar redan de första stegen mot det målet genom att sparka Liz Cheney och han väntas starta nya stormöten lagom till nästa års kongressval. Och republikanerna gör allt de kan för att begränsa afroamerikanernas och de demokratiska väljarnas röträtt. Visst mycket kan hända än men orosmålnen blir tyvärr mörkare.

Comments are closed.