Politik

Är det slut nu? Ständigt denne Skandiamannen

Håller på att läsa om Skandiamannen och mordet på Olof Palme. En intressant gåta som äntligen verkar ha lösts av den synnerlige detaljorienterade Thomas Petterson som i sin bok med hela handen pekar på “Skandiamannen”. Det enda som inte känns helt trovärdigt är att den revolver som Skandiamannen måste ha burit på sig är i största laget för att rymmas i en handledsväska. Det finns hölster för så stora revolvrar som Skandiamannennmens men det är ändå som att bära på sig en tjock inbunden bok under rocken. Synnerligen obekvämt skulle man tycka. Men det är trots allt vad Stig Engström måste ha gjort.

Det är intressant att se hur allmänheten och privatspare har reagerat på Palmegruppens slutsats, “det behövs en ny utredning “! Mer skattepengar m.a.o. Knappast troligt

Men det var på Skandia som Skandiamannen jobbade och det är det som många har missat. Vi vet på sekunden när Skandiamannen stämplade ut och sedan in igen 20 minuter efter att ha stämplat ut.

Det var en ren tillfällighet att Skandiamannen träffade på paret Palme i höjd med Skandia 44 och såg att dom inte hade livvakter med sig.

Stig Engström hinner ifatt paret Palme vid Dekorima, skjuter Palme och sen Lisbet och springer sen in på Tunnelgatan där han försvinner. Skandiamannen påstår dagen därpå att ha vänt på den döende Olof Palme och talat med Lisbet. Och polisen skulle ha frågat Skandiamannen på mordplatsen vartåt mördaren sprang. Vilket allt är lögn.

Poliserna ska ha följt Skandiamannens pekande hand och sprungit in på Tunnelgatan efter mördaren vilket också är lögn. Skandiamannen säger dagen efter att han inser att han gav poliserna fel information och säger att “Jag sprang också in på Tunnelgatan efter poliserna för att jag ville ge dom en bättre beskrivning av mördarens jacka men jag hann inte ifatt dom”.Lögn.

Nu har han etablerat att det var flera män som sprang, mördaren, följd av en grupp poliser, följda av Stig Engström. Intrikat som bara den. Ännu intrikatare blir det dagen efter när Skandiamannen ringer upp teve och tidningar för att ge dom sin syn som vittne och sen gör ett reportage kring honom själv.

Han ringer också upp sin arbetspats på Skandia dagen efter mordet för att få reda på när han stämpade in och ut på mordkvällen.

“Dom ringer mig från pressen och Oslo och frågar” säger han, vilket är lögn, han har inte hunnit ringa polisen än så ingen vet vem han är.

Det här är ett synnerligen intressant kriminalfall, med en mördare som lyckats hålla sig borta från polien genom att fäkta med båda händerna och bombarderat polisen med missvisande uppgifter.

Mycket skickligt gjort av Skandiamannen.

6 thoughts on “Är det slut nu? Ständigt denne Skandiamannen

 1. Bosse

  “Mer problematiskt är själva revolvern, den är inte så lättförklarlig som allt det andra. Jag saknar en orsak till vaför Engström skulle ha en laddad revolver med sig på kontoret.”
  Ja men precis jag finner liksom ingen logisk förklaring till detta. Dels skulle han gå omkring med en laddad magnumrevolver och när han kommer ut precis bakom paret Palme bestämmer han sig direkt för att skjuta dem. Det hela känns osannolikt men som du skriver är det såklart inte omöjligt.

  1. Lennart Post author

   Bosse, Vi kan också angripa Palmemordet från en annan vinkel.

   Vi kan t.ex. vända på kappan och strunta i scenariet kring Skandiamannen och istället för att grotta ner oss i själva
   mordet istället fokusera på motivet.

   Och här har vi de påstådda de sovjetiska ubåtskränkningarna parade med Palmes planerade resa till Moskva. För dom som såg Palme som ett hot mot Sverige och som dessutom hade en militär vapen-bakgrund så är det inte svårt att föreställa sig att speciellt den planerade Moskva-resan sågs som ett omedelbart hot mot Sverige, ett sätt för Palme att knyta Sverige närmare Sovjet.

   En trovärdig motivbild finns kan alltså konstrueras. Man har tillgång till vapenkunnigt folk som man kan få att hålla i avtryckaren mot några miljoner i kontanter.

   Säg att man anser sig behöva 5 personer till attentatet, knppast fler, helst färre. Tre pers kanske är det optimala antalet. En man bevakar Palmes våning i Gamla Stan, attentatsmannen befinner sig någonstans i centrala Stockholm och en man lyssnar in på ligans Walkie-talkie-nätverk.

   När makarna Palme väl är på gång sammanträffar de tre attentatsmännen vid biografen Grand varefter den tragiska historien sen fortsätter mot sin klimax.

   Stig Engström finns forfarande kvar med sin egen Magnum och beter sig precis som vi har lärt oss. Honom blir vi inte av med eftersom Skandias klicka inte ljuger. Så frågan är hur mycket vi vinner på våra tre nya lönnmördare.

   Tankar?

   Problemet

 2. Bosse

  Ja jag vet inte jag. Det blir väldigt mycket slump över det hela om mordet gått till på det här sättet. SE skulle alltså ha kommit ut på Sveavägen just precis när paret Palme passerade. Han hade av någon anledning med sig en mindre kanon i en handledsväska och bestämde sig direkt för att skjuta paret Palme eller åtminstone Olof! En alternativ teori är att SE först skulle ha varit ute och av en slump fått syn på paret Palme vid bion. Bestämt sig för att skjuta dem. Gått upp till Skandia fixat fram en magnumrevolver och på exakt rätt klockslag stämplat ut och gått ut på Sveagatan precis bakom paret Palme. Nä men det är ju nästan ännu osannolikare. Hur kunde han då ens veta att de skulle gå den vägen och just på denna sida Sveavägen. Om han nu inte hade någon/några (walkie-talkie – försedda)medhjälpare förståss och det ändå var en konspiration.

  Nä som sagt jag vet verkligen inte. Båda dessa teorier verkar helt osannolika men självklart inte omöjliga. För mig låter trots allt kriminolog GW:s teori troligast. Nämligen att den/de som låg bakom mordet var en person eller flera som visste om att Palme skulle ut helt oskyddad på stan just denna kväll. En person eller flera som hade gott om tid att förbereda sig och förmodligen skuggade paret redan från bostaden i Gamla Stan. Men visst, ingen idé att ödsla mer tid och skattemedel på detta när vi ändå inte lär komma längre. Misslyckandet grundlades redan de allra första minuterna efter mordet när tyvärr allt blev fel från början.

  1. Lennart Post author

   Bosse, tack för en mycket bra och insiktsfull kommentar! Vad som gör att jag tror på hypotesen kring Skandiamannen är att den tvingar oss att se mordet från en helt ny synvinkel, nämligen Försäkringsbolaget Skandia. Det var där som Engström arbetade, det var i hörnet av Dekorima och Skandia som Palme mördades, det var utefter Skandias ena kortsida på Tunnelgatan som mördaren sprang för att sen försvinna.

   Och det var till Skandia som Engström återvände till Skandiahuset, 20 minuter eller så efter mordet. (oavsett om det var han som var mördaren)

   Skandia är en gigantisk byggnad som ligger mitt framför näsan på alla poliser och spanare, som ingen såg och som ingen brydde sig om just för att den ligger mitt framför näsan på alla. Engström befann sig bevisligen på sitt kontor på Skandia och det var dit han bevisligen återvände efter mordet. Oavsett om det var han som mördade Palme eller inte).

   Men du har rätt hade han verkligen en Magnum revolver liggande i byrolådan bara för att ifall någon skulle komma
   gående som han skulle vilja skjuta. Det verkar inte troligt, och ändå sköts Palme med en Magnum revolver. Någon måste ha haft en Magum liggande i en byrolåda någonstans i eller i närheten av Skandia.

   Skandiabyggnaden är nyckeln som spanarna missade och Leif G.W. Persson med dom. Om det var någon annan än Skandiamannen som mördade Palme så var även han osynlig på mordplatsen, som Palmeåklagaren Krister Petersson har sagt “Vi kommer inte runt Skandiamannen”. Om vi tar bort de människor som bevisligen fanns på platsen, som Anna HAge, så blir det inga kvar.

   Därför är jag övertygad om att Skandiamanen är mördaren.

   1. Bosse

    Jag har svårt att säga emot eftersom jag inte har något facit så visst kan det vara så att Skandiamannen var mördaren. Jag är dock inte riktigt lika övertygad som du. När det gäller de som var på platsen förutom makarna Palme så var det väl så att mördaren var där före alla andra och kanske också hann lämna platsen innan någon annan hann dit. Möjligen såg de ryggen på honom när han var på språng därifrån. Så som jag ser så befann sig troligen inte mördaren på platsen samtidigt med de som bevisligen var där, förutom just makarna Palme då. Nåväl vi kan spekulera över detta i evighet och ändå inte komma så mycket längre så jag har förståelse för att utredningen lagts ner och att man försökt få till en rimlig lösning på det hela. Tyvärr allt för sent, om det här skett medan SE fortfarande var i livet hade möjligen chansen till en “slutgiltig lösning” av mordet sett annorlunda ut.

  2. Lennart Post author

   Bosse,

   Med tanke på hur många spaltkilometrar som skrivits om Palmemordet så är det underligt att ingen har tänkt på att jämföra mordet med t.ex. den Bosniske terroristen Gavril Princips mord på den österrisk-Ungerske tronföljaren Frantz Ferdiand och hans fru Sofi vid Latinbron i Sarajevo den 28 juni 1914.

   Den bosniska terrorgruppen, som stod utposterade utefter gatorna i Sarajevo misslyckades katastrofalt med sin uppgift, ärkehertigparet överlevde terrorattacken.

   Men genom sin helt osannolika hubris så beslutade sig ärkehertigen att ge sig ut på Sarajevos gator en andra gång, hans chaufför tappade bort sig och råkade stana bilen bara metern framför Gavril Princip, som drog sin revolver och sköt. Och därmed startade första och indirekt även andra världskriget. Helt osannoligt, men ändå så inträffade det.

   Att något är osannolikt betyder inte att det omöjligt kan inträffa.

   Att Scandiamannen kom ut från Scandia rakt i famnen på paret Palme tror jag inte är svårförklarligt. Mer problematiskt är själva revolvern, den är inte så lättförklarlig som allt det andra. Jag saknar en orsak till vaför Engström skulle ha en laddad revolver med sig på kontoret.

   Hur som helst, det är en intresant historia.

Comments are closed.