Politik

Det är inte slut än. Kommer Putin att invadera Gotland?

Tags:

Vladimir Putin har en grandiose plan och den är att återställa det forna Sovjetunionen. Parad med Kina ska Ryssland bli den dominerande stormakten i världen.

Skandinavien är en vit fläck på Vladimir Putins stormaktskarta. Vad har han för planer för Sverige de närmaste åren? Att besvara den frågan är aningen komplicerad. Att Putin inte vill se Finland och Sverige i NATO behöver vi inte tvivla en sekund på. Men det finns områden som Gotland som han lätt kan lägga beslag på.

Om Sverige håller tyst och inte försöker gå med i NATO så kommer allt att bli frid och fröjd för Sverige under de närmaste åren. Men om Sverige skulle vara dum nog att lägga fram en officiell NATO ansökan så kommer Putin att agera snabbt som den. Och det betyder att han skulle invadera Gotland.

Det är något som svenska politiker inte verkar förstå. Man käftar inte med Putin. Man gör som man blir tillsagt punkt och slut.

Vi befinner oss i enhelt ny politisk sitation. En poitisk sitation som vi inte har sett likheten till på mycket länge.

5 thoughts on “Det är inte slut än. Kommer Putin att invadera Gotland?

 1. Bosse

  Vad gäller Putin så är jag inte speciellt orolig för honom om det bara gäller konventionell krigföring. Han klarar helt enkelt inte av att invadera Sverige eller ens Gotland för den delen så länge han inte helt kan slå ut svenskt flygvapen. Sverige är svårt att invadera eftersom i stort sett allt manskap och all material måste fraktas över Östersjön med diverse ro-ro-fartyg. De blir lätt “sittande fåglar” för svenskt flygvapen. Så för att invadera Sverige måste han först innan något annat slå ut det svenska flygvapnet, vilket inte är helt lätt. Landvägen norrifrån? Nä glöm det, det skulle kosta ryssarna alltför mycket att ens försöka ta sig ner hela den långa vägen genom Sverige under ständig beskjutning av svenskt artilleri och utsatta för dagliga flyganfall. Så nä de lyckas ju inte ens kuva Ukraina trots drömläget med närhet och landgräns.

  Faran är istället dels CBRN-krigföring såklart om Putin skulle tappa alla spärrar men i första hand är faran massiva cyberangrepp mot vitala svenska samhällsfunktioner. Vi har inget bra försvar mot sådant och en avancerad angripare kan mycket snabbt stänga ner Sveriges elnät, banksystemet och annat som gör att det svenska samhället i stort sett slutar fungera. Vi har i det här landet gjort oss oerhört sårbara för sådant, i stort sett allt är nåbart från nätet, och det värsta är att vi inte verkar ha någon riktig plan för hur systemen ska säkras för att förebygga en eventuell attack.

 2. ~Charmkvarken~

  Ett land som befinner sig en konflikt eller gränstvist med ett grannland kan inte bli medlem i NATO. Det räcker med att Putin invaderar Gotland. Så om Sverige vill söka medlemskap, måste det ske efter Rysk-Ukrainska kriget, då Putin förhoppningsvis är politiskt försatt ur “stridbart skick”.

  För övrigt vill jag passa på och citera mig själv från 7 januari 2021 (inspirerad av spjuvern G.B Shaw: “Jag citerar ofta mig själv, det ger märg åt konversationen.”)

  “På ett sätt gillar jag faktiskt Trump, som ståuppkomiker, om det inte vore för det beska minnet av alla galningar som Stalin, Hitler, asiatiska och afrikanska envåldshärskare, historiska och nuvarande, för att inte glömma gamla kungar i Europa. Personer kapabla att sätta världen i brand.

  För att skapa en fredlig värld, tror jag att i framtiden blir det nödvändigt att gentesta politiker för att hindra dem att ställa upp i nationella val. Men först behöver vi mer forskning om psykopati.”

  För att förstå hur Putin tänker, måste man:
  1. Inse att Putin uppfyller alla kriterier för psykopati.
  2. Googla “Psykopati”.

  Det finns numera en mängd värdefull information därute om hur man känner igen en psykopat. Efter att läst in sig på den under en kväll, står galningen i ett förklarat ljus.

  1. Lennart Post author

   ~Charmkvarken~
   Tack för ännu en superb kommentar, som sporrar mig till att börja blogga på allvar igen.
   Kommande inlägg kommer att handla om Putin, AI och Ryssland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *