Politik

Putin-kriget har inte bara en land utan också en havsdimension

 

Amid escalating tensions between NATO and Russia, nuclear submarines from the United Kingdom, the United States, and France are reportedly now stationed at Her Majesty’s Naval Base, Clyde (HMNB Clyde; also HMS Neptune) in Faslane, Scotland, near Glasgow. 

The USS Indiana, a Virginia-class nuclear-powered attack submarine, was sighted sailing towards Her Majesty’s Naval Base (HMNB) Clyde on April 27.

That happened a day after a nuclear-powered attack submarine from the French Navy’s Rubis class was spotted in the area.

Få krig krig är unikt land eller sjökrig. Både första och andra världskriget bestod till stor del av havskomponenter. Första världsriget utkämpades t.ex. till en viktig på Gallipoli. Andra Världskriget i sin tur utkämpades av de livsviktiga konvojerna utan vilka de allierade aldrig hade kunnat tillförse ryssarna de krigsmaterial som krävdes för att besegra nazisterna på östfronten. Och Andra Världskriget blev avgörande genom att de allierade genom sin Enigma teknologi snabbt och effektivt kunde sänka så gott som alla nazistiska u-båtar som. byggdes.

I Ukrainakriget använder de allierade sina atomubåtar får att utföra signalspaning på ryssarna och dess allierade. Väldiga mängder information samlas in och analyserar direkt på plats av atomubåtar från USA, England och Frankrike. Utan vilka de allierade skulle bli i de närmaste blinda.

i hör inte så mycket om ubåtskriget i Ukraina-kriget men det pågår i rasande fart time för timme.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *