Politik

USA tillbaks till Medeltiden

 

Jag föddes i Uppsala på femtiotalet. En idyllisk tid bara några år efter kriget. Det gick sannerligen bättre och bättre år för år eller som Ernst Rolf sjöng om tiden strax före Andra Världskriget.

Bättre och bättre dag för dag. Bara glädje hjärtat rymmer, strunt i sorgerna och alla bekymmer! Om än ställningen är svag, så sjung med välbehag: Ah-ah-ah-ah-ah-ah-ah! Det blir bättre och bättre dag för dag.

Man fick bättre mat, bättre kläder, rockmusik, bättre kommunikationer, man kunde flyga snabbt och billigt till USA  och sen kom rymdåldern.

Västeuropa växte så det knakade och en dag kollapsade helt plötsligt hela den kommunistiska världen  och Tyskland återförenades .

I USA ledde Martin Luther King den svarta medbogarrättsrörelsen och trots mord på King, JFK och Bobby Kennedy såg det ut som om USA höll på att moderniseras inte minst tack vare ppillret och kvinnornas likaberättigande och den snabbt växande IT-industrin i Silicon Valley.

Men helt plötsligt ställs  västvärlden öga mot öga mot öga mot något vi aldrig har kunnat ana, Vladimir Putin mobiliserar och invaderar Ukraina. Han kunde lika gärna invadera Finland eller Danmark det skulle vara lika vansinningt.

Och nu helt oväntat, tala om otroliga utvecklingar, den amerikanska Högsta Domstolen ger sig in i leken och river upp de amerikanska kvinnornas rätt till abort, Roe v. Wade, på engelska: Roe v. Wade, ett av de mest kända rättsfall som någonsin behandlats av den Högsta Domstolen i USA. Domslutet togs år 1973 och etablerade att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv för kvinnor i USA.

Men det här är bara första steget av den Högsta Domstolens marsch bakåt i tiden, mot ett USA så som det såg ut för 50 år eller ännu längre tillbaks i tiden. Där USAs kvinnor är andra klassens medborgare, där USA flödar över av skjutvapen, och där EPA, USAs Naturvårdverk, starkt begränsas i möjligheterna att bekämpa nedsmutsningen av naturen och där kristendomen och inte vetenskapen blir den allenarådande läran i landet.

En medeltidsideologi blir som ny. Talibanerna knackar på dörren i USA.

https://youtu.be/JO7NDWqwcRE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *