Politik

Har Artificiell Intelligence medvetande?

När jag flyttade till Silicon Valley i slutet på 80-talet så var det för att jobba med AI-system som kunde fatta autonoma beslut utan mänsklig hjälp. Jag minns två frågor som vi var speciellt intresserade av att få hjälp med från  den tidens AI system.

Den första gällde att kunna identifiera  patienter i Australien som man misstänkte hade fått giftiga ormbett, och den andra att skapa  routing system  inom logistiken som skulle vara  så effektiva att den sista flighten före ett planerat service-uppehåll när ett flygplan måste tanka,  landade så tom som möjligt, dvs med så litet bensin i tankarna som möjligt..

Det här var enkla system, i alla fall med den tidens  mått mätt.

Men betydligt mer avancerade AI-system utvecklades snart, inklusive IBMs schackspel Deep Blue som besegrade världsmästaren i schack Gary Kasparov den 12 Oktober 2018 och sedan Googles Deep Mind team Alpha Go, som besegrade  kombinationen andra- rankade Ke Jie och Sydkoreanen Le Se-dol den 25 Maj, 2017 och därmed bevisade att Go-spel-matcher inte kan vinnas av mänskliga Go-spelare.

Frågan är om AI kan representera något som liknar mänskligt tänkande.

SAN FRANCISCO — Google placed an engineer on paid leave recently after dismissing his claim that its artificial intelligence is sentient, surfacing yet another fracas about the company’s most advanced technology.

Blake Lemoine, a senior software engineer in Google’s Responsible A.I. organization, said in an interview that he was put on leave Monday. The company’s human resources department said he had violated Google’s confidentiality policy. The day before his suspension, Mr. Lemoine said, he handed over documents to a U.S. senator’s office, claiming they provided evidence that Google and its technology engaged in religious discrimination.

Google said that its systems imitated conversational exchanges and could riff on different topics, but did not have consciousness.

Det är idag möjligt att bygga mycket avancerade AI-system inklusive s.k. chat bots som  kan ta del i konversationer på  många olika områden. Men en konversation är inte detsamma som att ett IO-system kan uppleva saker i sin omgivning och absolut into att dagens mest avancerade AI-system har nögot som liknar mänskligt medvetande,

Det är änni en lång väg till AI system som kan uppleva objekt i sin egen omgivning.

Google Fires Engineer Who Claims Its A.I. Is Conscious – The New York Times (nytimes.com)

2 thoughts on “Har Artificiell Intelligence medvetande?

  1. Bosse

    Ja det är mycket lång väg från dagens avancerade räknemaskiner till ett artificiellt medvetande. Den stora frågan är hur ett medvetande egentligen uppstår. Det kanske inte alls går att få till ett artificiellt medvetande. Medvetande kanske är något som för alltid kommer att vara förbehållet biologiska varelser. Det kanske ligger på en nivå som den mänskliga hjärnan aldrig kan räkna ut. Ett av universums mysterier.

    Om motsatsen gäller att det verkligen går att bygga ett medvetande artificiellt så kan det ju redan nu eventuellt finnas en massa maskinvärldar därute i cyberspace. Konstruerade av civilisationer som ligger miljontals år före oss i utvecklingen men som nu kanske nu är utdöda och bara deras medvetna maskiner lever kvar och förökar sig. Då välts ju alla våra förställningar om vad som krävs för att det ska finnas liv därute över ända. För medvetna maskiner har knappast samma krav på sin omgivning som biologiska varelser. De kanske inte ens behöver en planet att vistas på utan kan vara nomader på ett rymdskepp och ständigt vara på väg. Kanske behöver de inte ens ett solsystem om de tillverkar sin egen sol med hjälp av fusionsreaktorer. Det är bara att konstatera att det är mycket som människan ännu inte har en susning om, spännande! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *