Politik

USA mot Kina, vem vinner, vem förlorar? Kan Taiwan överleva?

Vi har blivit vana vid att betrakta Kina som en diktatur på andra sidan jordklotet. En diktatur som då och då exploderar i våld och vansinne, tänk kulturrevolutionen och massakern vid den Himmelska Fridns Torg, men som däremellen ligger  och puttrar och långsamt, steg för steg, knappar i på västvärlden.

Jag har själv kunna talat med Kinesiska ingenjörer här i Silicon Valley

Bildresultat för Taiwan

Taipei i Taiwan.

och ofta slagits av hur dom år för år blivit alltmer lika västerländska IT-ingenjörer.

som använder samma IT-verktyg för att bygga liknande produkter.   Som senast t.ex. den fantastiskt framgångsrika ByteDance ByteDance – Inspire Creativity,  Enrich Life, som med TikTok, med sina ultrakorta videosnuttar som bl.a.  används i kriget i Ukraina. Russians and Ukrainians fight for likes in the first TikTok war – Bing video

Den Kinesiska  IT-industrin är byggd på den unika Taiwanesiska  halvledarundistrin och  den nye välgödde kinesiska envåldshärskaren Xi Jing-pin är nu beredd att ge hårt mot hårt mot USA och EU för att ta över Taiwan och slå ut den  Taiwanesiska halvledarindustrin och med den den den kinesiska IT och AI-teknologin och sedan etablera Kina som värdsledande på den livsviktiga AI-industrin.

Vi har all anledning att darra i knävecken.

China’s Race for AI Supremacy – YouTube

 

 

USA mot Kina, vem vinner, vem förlorar? Kan Taiwan överleva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *