Politik

En tur runt Silicon Valley, världens mesta IT-stad

Silicon Valley strax söder om San Francisco, är världens viktigaste innovations-samhälle, ett samhälle som varje år skapar hundratals nya uppstart-företag som i sin tur genererar tusentals innovationer, innovationer som smörjer världsekonomin.

Ett av Silicon Valleys ankare är  det privata Stanforduniversitetet som brukar skapa fler Nobelpristagare än något annat universitet. Stanford är byggt i gammal klassisk spansk stil. Om ni befinner er i området bör ni ta chansen och vandra runt på Stanfords tysta spansk-inspirerade campus.

Strax norr om Stanford ligger ett antal framångsrika risk-kapital företag som financierar de startupföretag som startas av lärare och studenter på Stanford.

Och här har vi en viktig pusselbit i innovations-pusslet. Det faktum att lärare på Stanford samarbetar med startupföretag med tillgång till finansieringskapital som dom snabbt kan spinna upp till nya företag, som sen anställer IT-expertis som på kort tid kan växa till multimiljonföretag.

På andra sidan San Franciscobukten hittar vi ett annat av USAs främsta universitet, också det på Nobelnivå, Berkeley, som till skillnad från Stanford är ett offentligt universitet och har flera gånger så många studenter som Stanford.

Men det finns många, inte bara tre universitet i Silicon Valley. Och för den som inga pengar har så finns San Jose State University, från vilket Apple, för att ta ett exempel rekryterar nyanställda. Jag har själv undervisat  om ny teknology på San Jose State University och kan garantera att de bästa av studenterna där är minst lika bra som Stanford och Berkeley-studenterna.

Titta på https://www.bvp.com Bessemer Venture Partners som på sin hemsida skriver att dom på de senaste 50 åren har

skapat 130 IPOs. Och en IPO är alltså ett startupföretag.

Stanford University är byggt i klassisk Mexikansk-Spansk-stil

Så om man har en viktig ide för en produkt, vad gör man ?

 

 

 

 

Bildresultat för stanford palm drive

Stanfords palm-alle är berömd.

Det första steget man tar är att man skaffar sig en kompis som man vill jobba ihop med. Man kan inte få riskkapital om man är en ensamvarg, man måste vara minst två personer i sitt tilltänkta företag.

Sen skapar man ett s.k. Pitch Deck, och ett Pitch Deck är en presentation på ett litet antal OH-bilder som presenterar din affärside som du kan presentera till en Angel Investor, Affärsängel på svenska. Och en Angel Investor är en person som har pengar och som kanske skulle vara intresserad av att investera i din ide, om du bara kan förklara den på ett klart och tydligt sätt.

Om affärsängeln biter så ger han dig en mindre summa pengar som kan hjälpa dig och din kompis att hålla er flytande i tre månader, och detta kallas Round A, alltså investeringsrunda A.

Om investeringsrunda A är framgångsrik så följs den av B,C,D rundor. Man kan i princip ha hur många investeringsrundor man vill men man får inte glömma att varje investeringsrunda  överför en del av ditt kapital till dina investerare. Så efter några investeringsrundor så kan du komma att äga en minoritet av ditt eget företag.

Om du sen lyckas skriva färdigt din produkt och marknadsföra den så har du lyckats med att skapa en produkt som kanske sen blir en stor och välkänd produkt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *