Politik

En gång på 80-talet bodde jag tillsammans med min fru i USA. Jag fick en vän som liksom jag själv var IT-ingengör. En mycket välutbildad IT-ingengör med djupa kunskaper inom komunikationssektorn skulle kunna gå hur långt som helst.

Vi umgicks på jobbet, men en dag bjöd han oss hem till sig där vi träffade hans trevliga polska fru från Poznan. Med på bjudningen fanns hennes manliga kollega som satt tyst i ett hörn och bara observerade. Jag kunde inte annat än undra över vilken roll denne kollega spelade. Allt stod inte rätt till.

Svaret fick jag några veckor senare när min kollega informerade mig om att han och has fru hade separerat och frun hade anklagat honom att ha förbrutit sig på den 3-åriga dotter. Det kom till en rättegång med jury och min vän förlorade och dottern togs i från honom och den tyste kollegan blev nu flickans styvfar.

I rättegången framförde exfrun detaljerade anklagelser av övergreppe som alla hade det gemensamt att de inte åtföljdes av några som helst detaljer.

Det här var en tid när fruar som ville få ensamrätt över ett barn lätt kunde fabricera bevis som inte gick att verifiera.

Ett årtionde senare blev det betydligt mycket svårare.

Jag kommer att tänka på min vän när jag tittar på SVTs program Att Rädda Ett Barn om en pappa som fråntas sin son för att  pappan skall ha  förgripit sig på honom.

Orsaken är att mamman ha lärt sig att bombardera myndigheterna med orosanmälningar. Som alla undersöks och befinner sig inte hålla måttet.

Slutligen begår mamman, i SVTs program kallad Anna, ett fel  – hon rymmer med den åtta-årige sonen. Om och när polisen lyckas spåra sonen så blir det fängelse för modern och fadern återfår vårdnaden.

Det här är en otrolig historia i tre avsnitt med en grupp människor som in i minsta detalj sväljer den historia som mamman målar upp. Man säger t. ex. att eftersom fadern har invandrat från Italien så är han ipso facto kriminell. Kan man bara få tillgång till faderns kontor så kommer man att hitta massvis med inkriminerande dokument.

Kärnan till moderns strategi är att hon anser att om myigheterna bara översvämmas med orosanmälningar så kommer dom att tro på anklagelserna. Och ju fler orosanmälningar modern lämnar in desto säkrare blir hennes försvarare att orsaken till att myndigheterna inte tar ifrån fadern hans vårdnaden av hans son är att myndigheterna i själva verket drivs av ett gigantibskt pedofilntverk.

Det här programmet kommer att gå till historien om hur en liten grupp säkert välmenande personer kan gå helt överstyr och förvandlas till en pöbel.

<a href=”Dokument inifrån: Att rädda ett barn | SVT Play“>https://www.svtplay.se/dokument-inifran-att-radda-ett-barn</a>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *