Politik

Kontakt

Lennart2

Men vi kan väl vara vänner ändå?

För att nå mig, klicka på länken och mejla, alla mejl besvaras: Lennart Frantzell

Litet bakgrund

Den här bloggen kom till av en ren tillfällighet i april 2004. Efter en hel del velande fram och tillbaks föddes “USABloggen.se” med underrubriken “Det Progressiva USA”, som är en utpräglad IT-blogg med vissa avstickare till ämnen som jag tycker är intressanta runt om i USA, Sverige och i världen. En titel som jag först tänkte använda var “Herr Turings Magiska Maskin”.

Jag blir alltid förvånad när jag vaknar på morgonen och upptäcker vad jag har skrivit kvällen innan.

Alexandra Tolstoy brukade berätta om hur hennas far, den store Greve Tolstoy brukade titta in när barnbarnen läste högt ur ‘Krig och Fred’ och fråga ‘men vem har skrivit det, det är ju fantastiskt bra!’. Varvid alla barnbarnen svarade i kör: ‘Men det har ju du gjort farfar’. Ungefär så känns det ibland när jag läser äldre inlägg som jag helt har glömt bort att jag har skrivit.

Målsättning

Målet med den här bloggen är på ett ungefär:

 1. Att inte helt tappa mitt modersmål
 2. Att rapportera om den spännande IT-världen här i Silicon Valley och nu allt mer San Francisco.
 3. Att ge en alternativ och litet mer nyanserad bild till den sockersöta Sörgårdsidyll som alltför många svenskar verkar ha av USA.
 4. Att reta galla på så många människor som möjligt.
 5. Att visa hur vackert området här i Silicon Valley är.
 6. Och sist med inte minst, att bygga ett socialt nätverk av läsare i Sverige och litet här och där i världen.

Mina Intressen

Mitt främsta intresse förutom mina barn är hur IT-teknologin påverkar vårt samhälle. Och som vi har sett nu senast med Jasminrevolutionen i Mellanöstern, så kan resultaten bli synnerligen dramatiska.

C.P. Snows ‘The Two Cultures and the Scientific Revolution’ är en bra beskrivning av hur många människor antingen är vetenskapsmän eller också icke-tekniskt intellektuella. Det är just i gränssnittet mellan dessa båda sfärer som de intressanta problemen ligger.

Och för den som undrar så kom jag hit med min familj 1987, så jag börjar kunna Silicon Valley vid det här laget.

Mejla alltså till: Lennart Frantzell


27 thoughts on “Kontakt

 1. Clara Jüriado

  hej hej, våra namn är Matilda och Clara vi skriver ett gymnasiearbete med frågeställningen “hur påverkar sexualkunskapen det amerikanska samhället”. Vi läste artikeln du skrev 2006 “ingen sexualkunskap för oss tack..” och tycker att dina tankar och fakta hjälpt oss mycket. vi undrar om du har fler tankar du skulle vilja dela med dig av. vi tar med glädje emot både personliga åsikter med även statistik och fakta.

  vi är tacksamma för svar 🙂

  mvh Clara och Matilda

  1. Per Alltrelén

   Hej Clara och Matilda.
   Jag har en fråga till dig/er. Vad anser ni för möjligheter för att ökad fred och samarbete? (som kommer behövas i närtid) Jag har sett nu under lång tid, i varje fall under senaste 20-30 åren att individualismens framväxt och frigörelse också skapat hårdare individuell konkurrens. Något som också influerat grupper, föreningar, företag, organisationer, stater, federationer och supermakter. FN är fullständigt blockerad samtidigt som du själv måste ha ett fullsmäckat CV med det bästa du kan fylla i. Jag vill höra era ord om detta. sunglitters@gmail.com Vänliga Hälsningar P. Alltrelén

 2. inga johansson

  Välj rätt nytt språk. Engelskan är bara en av flera alternativ. Och vinnaren kan mycket väl komma att bli ett hybridspråk som Lojban som både kan förstås av människor och maskiner.

  Kan vi ta detta på allvar? Varför inte se till att man först lär ut ett propedeutiskt språk
  som är logiskt och lättlärt, men ändå ett riktigt språk. Sedan kan man lättare lära in andra språk allt eftersom man önskar. Alla har rätt till ett modersmål samt ett brodersmål. Att språket också kan betecknas Bro-dersmål visar ju de broar till andra länder man därmed vill bygga.

 3. monica

  Hej! Jag heter Monica och jag o min man ska åka till san diego i jan och skall stanna i 3 månader. Vi har godkänd esta. Vi är båda pensionärer och vill gärna vara så länge som möjligt. Jag har löst en sjukförsäkring genom länsförsäkringar och min make tänker åka hem innan de 45 dagarna som hemförsäkringens sjukförsäkring. Man får nya 45 dagar om man är i sverige över 2 dygn. Nu till min fråga: Hur gör man när man vill vara längre tid för vi vill ju vara nära våra 3 små barnbarn. Min dotter är hemma med barnen o hennes man har amerikansk anställning. De har bott i USA i 1 1/2 år o kommer med all säkerhet att stanna för alla trivs. vore tacksam för svar o lite vägledning hur vi gör med visaansökan.

 4. Ellen

  Hej,

  Om man åker till USA på J1 visum för ett internship och ansöker om 6 mån med möjlighet till förlänging, kan man då förlänga med ett annat företag?

  Jag ska åka till USA och göra ett obetalt internship men det är inget jag har råd att göra längre än ca 6 månader, men skulle gärna vilja stanna längre.

  Tack på förhand!

 5. Ingemar Johansson

  Hej,
  Vår dotter har missat att hon måste förnya tillstånd att stanna i USA efter 6 månader på B1/B2 visa. Hon har varit ett år i slutet på september och jag skall åka över och resa hem med henne. Finns det någon möjlighet att resa hem smidigt utan att hon straffas med 2 års inreseförbud?
  Tacksam för svar på detta om du har kunskap om det.
  Best/

 6. Ronnie Jansson

  Hej Lennart Jag och min kompanjon har tänkt att åka till Usa eventuellt Stockton kalifornien och bygga en prototyp på ett nytt fordon vi har inga finansiärer än och ska bygga prototypen där. Sedan försöka få finans för att starta bolag och tillverkning vi har endast budget för en prototyp och ett års vistelse.
  Kan man ansöka något visum som underlättar det utan att kosta för mycket?
  Kan man annars vara där på turistvisum (3 månader) och bygga den som (hobby) och åka till Mexico eller liknande och sen tillbaka eventuell till sverige och tillbaka?
  Eller om du har några andra tips eller liknande motages tacksamt.
  Min kompanjon har studerat i Usa ett år och har några avlägsna släktingar och jag har bara varit där en gång på turistvisum så utöver det har vi ingen relation till landet än.
  Tack på förhand

 7. Frida

  Hej! Tack för bra blogg.

  Jag har visum-intervju för B-2 nästa vecka. Jag har fått tjänstledigt från jobbet i sex månader för att kunna plugga, detta plugget är i Sverige fast på distans, så jag kommer spendera tiden i USA med att resa runt och umgås med vänner som bor där.

  Är det bra eller dåligt att säga att jag ska studera på distans och därför fått tjänstledigt? Så: ska jag hålla tyst om det eftersom det är i sverige och låtsas som att jag ska resa runt, eller ska jag vara ärlig och berätta att jag ska plugga i Sverige fast på distans?

  Vilket är mest “Ok” enligt dem? De bryr sig väl inte vad jag gör från Sverige?

  Tack snälla!

  MVh
  Frida

 8. Mats

  Hej jag har tankar på att Flytta till Florida om jag köper ett litet företag där,
  vad är det som gäller, vilket visa ,får jag jobba i mitt företag, måste jag ha amerikanare anställd?
  alt 2
  attt jag blir anställd via ett Sponsosvisa
  brist på personal i min branch

  eller har du något annat tips
  och vad kostar visa?

  mvh
  Mats

 9. Maryam

  @USABloggen Hej det är så här att jag blev nekad ett inresetillstånd för att mellan landa i usa som jag ansökte i ESTA hemsida på grund av att jag är dömd för misshandel som va ca 4 till 5 år sen. Saken är att dom vet inte specifikt att jag är dömd för detta utan jag bara kryssade i en av deras frågor om jag har blivit dömd för något brott och på grund av det så är jag inte godkänd. Jag har tänk ansöka om ett visum nu för att kunna mellan landa i usa då för att kunna åka vidare men vet inte vad jag behöver för behörigheter för at kunna få ett visum och vilket visum som man ska ansöka om.

  Tack i förhand

  1. Lennart Post author

   Maryam, om man har blivit dömd för brott så är det enklare att inte mellanlanda i USA utan flyga direkt till slutdestinationen.
   I Donald Trumps USA har visumreglerna blivit mer restriktiva. Så om du har någon möjlighet att flyga direkt till din slutdestination så är det det bästa. Mejla mig om du har några andra frågor kring detta.

 10. mats karlsson

  “Men det finns alltså ett annat USA, som visserligen kan vara hur charmigt som helst för den tillfällige turisten. Men där man helst inte vill bosätta sig.”

  Inget fel pa South Carolina. Vad irriterar en stolt och rakryggad svensk, som dig sjalv, om SC?

  1. Lennart Post author

   Mats, tack för kommentarer! Det är alltid intressant att upptäcka svenskar som bor i mindre vanliga amerikanska delstater. Om du känner till något om det finns några uppstartsföretag i IT-branschen i South Carolina och var dom i så fall finns vore det roligt att höra. Var är IT-industrin fokuserad, vilka universitet satsar på IT-teknologi, osv.

 11. mats karlsson

  USA: i den djupa södern, dramatiskt värre om homoäktenskap i South Carolina.
  Bor sjalv i South Carolina sedan 1985.


  Men det finns alltså ett annat USA, som visserligen kan vara hur charmigt som helst för den tillfällige turisten. Men där man helst inte vill bosätta sig.”

  Har sjalv varit bosatt i SC sedan 1985.

 12. Linus Flomén

  hej jag heter Linus och är 21 år gammal. och jag spelar Kälkhockey. jag vill till usa och spela jag har haft kontakt med ett lag som säger att jag är välkommen.jag vill vara där några månader jag bara undrar om man kan söka visum även om dom bra tränar en gång i veckan.

 13. Jessica

  Hej.

  Jag är på gång med att söka ett visum i USA, dock är jag förvirrad över vad jag ska söka.
  Jobbar som frisör sedan 10 år tillbaka, jag har min pojkvän i USA och vi vill båda komma närmre varandra. Vad jag har för möjligheter, vet du det?
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning, Jessica.

 14. mats eje tollbom

  Hej! Jag har en lite mer komplicerat visa ärende och måste nog ha en advokat till hjälp (har haft reseförbud till Usa i fem år, har dotter där som jag behöver besöka)Har Ni någon jurist att rekommendera.. Mvh Mats Eje Tollbom

  1. Lennart Post author

   Hej Mats, nej tyvärr, men du kan lätt Googla. Kom dock ihåg att fråga om priset innan du anlitar en advokat.

 15. Malin

  Hej,

  Tack för en mycket bra hemsida!
  När jag var 19, ung och dum så reste jag massor och var i USA över ett år trots att visumet gick ut… Detta är 10 år sedan. Varit tillbaka många gånger i USA och har aldrig varit några problem men för 3 år sedan tog de mig på förhör och jag fick lämna landet omgående! Hur ska jag gå till väga nu, får jag åka dit igen? Vad gäller och vem ska jag kontakta?

  Stort tack för din hjälp!
  Mvh// Malin

  1. Lennart Post author

   Hej Malin, ja det beror på hur länge man stannar över tiden. Om man som du stannar längre än ett år över tiden men sen lämnar USA på eget bevåg innan man blir deporterade, då får man inte återvända på tio år.

   1. Marika

    Hej, har gjort ungefär samma sak, stannade ett år under 1988-1989, fastän visumet hade löpt ut. Åkte hem utan problem och har varit ett par gånger i Florida på nittiotalet. Nu ska vi dit i augusti, finns det någon mikroskopisk risk att mitt”misstag” kan uppdagas och jag inte kommer in denna gång? På den tiden fick man ju en visumstämpel i passet, kanske det även lagrades elektronisk i deras databaser? Om jag får frågan i passkontrollen om jag varit i USA förut, måste jag berätta om det eller låtsas som det inte inträffat, eller säga att jag var där ett halvår bara(som jag tror jag hade tillåtelse till) eller vad? Stort tack för svar om du kan ge något!

    1. Lennart Post author

     Hej Marika, får du en direkt fråga antingen på ansökningsformuläret för ESTA eller under visumintervjun för ett B1 eller annat visum så måste du givetvis svara sanningsenligt. Får du ingen fråga så behöver du ju inte säga något. Din förseelse inträffade för snart 30 år sen och bör nu vara avskriven. Och de amerikanska myndigheterna hade notoriskt dålig koll på vem som ens befann sig i landet på 80 och 90-talet. Men att inte svara sanningsenligt även om något som inträffade för så länge sen kan leda till att man blir portat på mycket länge. Och dessutom, var också klar över att de amerikanska myndigheterna har full insikt i Facebook och andra sociala medier.

     1. Marika

      Tack, då känner jag mig mycket lugnare! Ska nog gå bra, som du säger, det hände ju för en herrans massa år sen när man var ung och dum.
      Har aldrig fyllt i en ESTA så jag har ingen aning om vad som frågas om där. Brukar frågan om tidigare besök i landet finnas med? Är den olika utformad beroende på vem man är eller från vilket land man kommer ifrån?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *