Politik

Min lyckligtvis alltför korta karriär som hemlig agent

En gång när jag var ung så deltog jag i en konference om krigkonsten i det klassiska Kina. Konferensen ägde rum i Massachusetts i nordöstra USA och lockade ett dussin akademiker från USA. Eftersom jag var intresserad av krigskonsten och Kinas historia så hoppades jag att någon akademisk institution någonstans skulle upptäcka mig och erbjuda mig ett spännande jobb.

En av  organisatörerna av konferensen var Frank Kierman, som hade kontakter litet var som helst, bl.a. kände han Colonel William Whitson som vid den tiden jobbade på Braddock Dunn och McDonald i Washington. Whitsom lade in ett gott ord för mig och jag blev erbjuden en interview.

Braddock Dunn och McDonald jobbade bl.a. som konsultföretag åt CIA i Washington had bestod av ett stort antal experter på olika utrikespolitiska områden.

Jag fick aldrig något jobb men det var intressant att få en mindre inblick i hur konsultföretagen i Washington jobbar.

Jag kom att tänka på det när jag läser Warren P Strobels artikel i Wall Street Journal : CIA Seeks to Recruit Agents from Russia, från den 23 november i år. Man citerar bl.a. David Marlowe, the CIAs Deputy director of Operations, som talar Arabiska, och CIA Deputy Director for Analysis Linda Weissgold, vars organisation producerar briefings för höjdare som Joe Biden mm, se sidan A8.

För övrigt har CIA en del publicationer som är läsbara för allmänhet All Publications – CIA

David Marlowe anser att CIA idag har mycket större möjligheter att rekrytera ryssar som spioner än tidigare eftersom det idag finns så många ryssar som avskyr Putin,

Sant, och genom att påpeka det igen och igen för alla som vill höra så blir det ett vapen i kampen mot den ryska säkerhetstjänsten.

All Publications – CIA

Top 5 qualifications for the CIA’s clandestine service | SOFREP